SchoK geschiedenis

 

kijkdoos
rob komen

Vanaf 1997 tot 2006 werd Schoorlse Kunsten jaarlijks georganiseerd. Tussen de honderd en honderdvijftig professionele kunstenaars uit diverse disciplines presenteerden zich dan met zeer uiteenlopende projecten.
Deze manifestaties hadden geen duidelijk thema, maar wel een duidelijke coherente vormgeving in de publiciteit, elk jaar weer met een nieuw en uitdagend gezicht.

Vanaf 2006 werd SchoK twee-jaarlijks, en in 2008 was er een thema, FUTURE SHELTER, waar zo’n veertig kunstenaars zich in verdiepten en zich mee hebben gepresenteerd. 

In 2010, 2012 en 2014 werd deze 'SchoK biënnale' weer gehouden op de oude vertrouwde manier, op meerdere locaties in het dorp en zonder vaststaand thema.

In 2015 was er een 'tussen'SchoK om, in verband met de grote sportevenementen WK en EK, onder de noemer 'de Verschuiving' over te schwitsen van even naar oneven jaren. En ook naar aanleiding van de veranderingen aan de Schoorlse kust. Alle SchoK locaties waren dan ook rond de nieuw gecreëerde duinen en op het strand gesitueerd.

In 2017 en nu in 2019 is SchoK weer als vanouds, in zoverre dat er wel steeds meer kunstenaars uit het buitenland deelnemen, maar wat bezoekers betreft houdt Schoorlse Kunsten haar regionale karakter.